Hadházy Sándor

SzentendreDobogókői út 1. I.em. 6.3. választókerület
2017 Nov. 24 13:49

KÓRHÁZ FEJLESZTÉS A TÉRSÉGÜNKBEN

Az Egészséges Budapest Program keretében 2026-ig 700 milliárd forint jut Budapest és az agglomeráció egészségügyi fejlesztésére. Ennek egyik eleme a visegrádi rehabilitációs szakkórház, melynek felújítása és bővítése elindul, a forrás, 3,3 milliárd forint rendelkezésre áll.

 

Budapest történetének legnagyobb kórházfejlesztési programja, az Egészséges Budapest Program elindult idén.

 

 

2010 óta uniós támogatás segítségével 500 milliárd forintot fordítottunk a vidéki egészségügyi intézményhálózat fejlesztésére, a most megkezdett átfogó fejlesztésnek köszönhetően 2026-ig a tervek szerint 700 milliárd forint jut a fővárosra és az agglomerációra. Ezt teljes egészében a hazai költségvetés állja, az unió nem támogatja. Teljes egészében a magyar emberek munkájának eredménye, hogy ilyen mértékben fejlődhet az egészségügy.

 

A baloldal kormányzása alatt 600 milliárdot vont ki az egészségügyből, eközben a fővárosi betegellátás és a kórházak teljesen leépültek, eladósodtak, a beszerzések elmaradtak, az orvosi eszközök leamortizálódtak, az egészségügyi dolgozók elmenekültek a pályáról, vagy akár az országból is.

 

A Fidesz-kormány 2010-től kezdődően folyamatosan pótolja vissza az egészségügyből kivont forrásokat. Eddig a kormány a rendszerváltozás óta a legnagyobb összeget, 500 milliárd forintot fordított országszerte az egészségügyi ellátás fejlesztésére.

  1. újítottunk fel. 23 új rendelőintézetet és 30 új mentőállomást építettünk országszerte. Most Budapesten és Pest megyén a sor.

A következő 10 évben, 2017 és 2026 között várhatóan összesen 700 milliárdos fejlesztést hajtunk végre a fővárost és agglomerációt is kiszolgáló kórházakban és szakrendelőkben.

 

Három nagy centrumkórházat alakítunk ki, emellett 25 budapesti, illetve Pest megyei kórházban indul el fejlesztés. Teljesen új intézményként 2025-re várhatóan megépül az új dél-budai centrumkórház is.A centrumkórházak azok az intézmények, amelyek a nap 24 órájában, a hét 7 napján minden szakmában képesek ellátást nyújtani, megszüntetve ezzel a betegek ide-oda irányítását. Emellett 7 önálló szakrendelőben is megvalósul fejlesztés. A kórház- és rendelőfejlesztések már idén elindulnak. 

 

 

Idén 40 milliárd forintot fordítunk a budapesti és Pest megyei kórházi fejlesztésekre, ebből 21,7 milliárd forintot költünk orvostechnológiai beruházásokra, 18,3 milliárd forintot pedig az építészeti tervezés megkezdésére. E források mellett először 7 budapesti és főváros környéki szakrendelő fejlesztésére, illetve kialakítására 24 milliárd forintot fordítunk.

 

Mintegy 11 milliárd forintos uniós forrásból a budapesti és Pest megyei egészségügyi intézmények egy részének energetikai korszerűsítését is megvalósítjuk.

 

A jövőjét meghatározó fejlesztés előtt áll a Szent Kozma és Damján Rehabilitációs Szakkórház is. Tavalyi és idei költségvetési forrásokból közel 400 millió forintnyi forrás érkezik az intézménybe, amely megalapozza a kórház 3,3 milliárd forintos tervezett fejlesztését. Ebből a következő évek során új diagnosztikai tömb épül, a főépület nyugati szárnya új épületrésszel bővül, amely a földszinten éttermet, az első emeleten kórtermeket foglal majd magában. Új portaépületet is kialakítanak. A fejlesztés része a főépületben a konyhaüzem, a földszint és az első emelet egyes részeinek teljes körű felújítása. A beruházás a tervek szerint 2018-2019-ben veszi kezdetét, és 2021-2022-re valósul meg.

 

 

A beruházás terveinek elkészítésére a 2017. évi állami költségvetési forrásból 141 millió forint áll rendelkezésre.

  1. forrásból az intézmény rehabilitációs ellátásának további fejlesztése érdekében fontos orvostechnológiai eszközök beszerzésére is sor kerül. A kórház ebből a forrásból endoszkópos tornyot, 2 db kar és lábtornáztató készüléket, 4 db csípő és térdízület mozgató készüléket, 2 db váll ízületmozgató készüléket, 2 db elektromos állítógépet, egy immobil és egy mobil testösszetétel analizátort, egy mennyezeti függesztő készüléket, összesen 9 kezelőágyat, valamint egy modern digitális átvilágító és felvételi röntgent vásárol.

 

A 2016. évi forrásokból biztosított közel 50 milliósAEEK-OEP-EMMI támogatásból modernizálták a kazánrendszert, az emelt komfortfokozatú kórtermeket légkondicionáló berendezéssel szerelték fel, megtörtént az elhasználódott konyhai eszközök cseréje, energiatakarékos lámpatesteket szereltek fel a főépületben, és megvalósult a régi endoszkópos eszközök cseréje.

 

Forrástáblázat – Szent Kozma és Damján Rehabilitációs Szakkórház (Visegrád)

 

Leírás

Jogcím

Összeg

ÁEEK konszolidációs forrás

ÁEEK-OEP-EMMI-2016/1. pályázat

 

EBP 2017. évi orvostechnológiai és informatikai beszerzés

1426/2017. (VI.29.) Kormányhatározat

 

Új diagnosztikai épületszárny megépítése, a régi épületrészben a konyha felújítása

1426/2017. (VI.29.) Kormányhatározat

 

 

Összesen:

(közel 400 millió) 387.358.300 Ft

 

Hadházy Sándor

Szentendre, Dobogókői út 1. I.em. 6.
eseménynaptár