2017 Jul. 5 14:58

Hazánkba látogatott a Szaúdi Súra Tanács Elnöke

Kövér László, az Országgyűlés elnökének meghívására, június 2-6-ig hivatalos magyarországi látogatást tesz Abdullah bin Mohammad bin Ibrahim Al-Sheik, a Szaúdi Súra Tanács Elnöke. A delegáció fogadásán részt vett Hadházy Sándor, térségünk országgyűlési képviselője is. A magyar szaúd-arábiai parlamenti kapcsolatok rövid múltra tekintenek vissza, s elsősorban a legfelsőbb szintű kapcsolattartásra épülnek. Az elmúlt ciklusban, Magyarország keleti nyitás politikájának köszönhetően, jelentősen megélénkült a parlamentjeink közötti együttműködés is.

Magas szintű találkozók az utóbbi években
Orbán Viktor miniszterelnök 2011 októberében, majd 2014 márciusában tett hivatalos látogatást Rijádban. A második alkalommal a II. Magyar-Arab Üzleti Fórumot is megnyitotta. A miniszterelnök emellett részt vett 2015 januárjában az elhunyt Abdullah király hivatalos búcsúztatóján is. Az új szaúdi trónörökösnek 2015 márciusában adtuk át a megújított miniszterelnöki meghívást. Kövér László 2015. február 23-24. között Rijádban folytatott hivatalos tárgyalásokat. A szaúdi Súra Tanács elnöke – Házelnök úr meghívására – 2017. július 2-6. között Magyarországra utazik.
Magyar Levente 2015. júniusban folytatott konzultációkat Rijádban. Seszták Miklós 2015. október 18-19 között Szaúd-Arábiába látogatott az atomenergia békés célú felhasználásáról szóló együttműködési megállapodás aláírása céljából.

Martonyi János külügyminiszter 2013. május 14-én, Budapesten fogadta Abdulaziz bin Abdullah herceget, a Szaúd-Arábiai Királyság külügyminiszter-helyettesét. 2016. november 3-án Bus Szilveszter helyettes államtitkár politikai konzultációt folytatott Budapesten Dr. Khalid I. Al Jandannal, a szaúdi külügyminisztérium kétoldalú kapcsolatokért felelős helyettes államtitkárával.

A szakminiszteri találkozók gyakoriak. A 2016-os Budapesti Víz Világtalálkozón Mohammed Al-Szaúd vízügyekért felelős miniszterhelyettes képviselte a szaúdi szaktárcát. Az élőállat exportért felelős szaúdi miniszterhelyettes ez év februárjában látogatott Magyarországra az FM meghívására.