2015 May. 22 16:05

Konzultáció a településekkel a fejlesztésekről és a pénzügyi stabilitásról (2)

Hadházy Sándor térségünk országgyűlési képviselője konzultáció sorozatot kezdeményezett a térségi település vezetőkkel a helyi fejlesztési igényekről, lehetőségekről és a pénzügyi stabilitás fontosságáról. A konzultáció sorozat folytatása annak a térségi polgármesteri összejövetelnek, mely alkalmával Hadházy Sándor tájékoztatta a térség polgármestereit a ciklusban elérhető és pest megyét érintő uniós pályázati lehetőségekről.

Hadházy Sándor kiemelte mennyire fontos a dunamenti- és a pilisi mikrotérségi összefogás, közös települési célok feltárása, megvalósítása. Kérte a polgármestereket, gyűjtsék össze a helyi problémákat és a jövőben közösen tekintsék át miként lehet megoldani azokat. A helyi kis- és középvállalkozások segítését, megerősítését, ezen keresztül a munkahelyteremtést kulcs fontosságúnak nevezték és megállapodtak abban, hogy folytatják a közös munkát.

Szentendre - Pilisszentlászló

Verseghi-Nagy Miklós polgármester tájékoztatást adott a település költségvetési helyzetéről, elmondta, hogy az idei költségvetési főösszeg közel 6 Mrd Ft, kiadásként terheli a település még 2-300 mFt lízingdíj és a SZEI eszköz beszerzésből 2 évig 90-90 mFt. Fontos része volt a beszélgetésnek a volt szovjet laktanya hasznosítási lehetősége mely évtizedek óta rontja a városképet és nagy lehetőségeket rejt a város fejlődésében. Hadházy Sándor kitért arra, hogy a város vállalkozóival szorosabb kapcsolatot kell kialakítani és mivel több, különböző jellegű iparterületre oszlik szét a vállalkozók jelenléte, külön – külön kezdeményezni kell egyeztetéseket az érdekeik segítése érdekében.

A megbeszélésen kitértek arra, hogy a legfontosabb ebben a ciklusban Szentendre fejlesztése és pénzügyi stabilitása. Hadházy Sándor kitért arra, hogy a fontos célok között van az utak karbantartása, belvárosi csapadékvíz rendezés, belvárosi távfűtőmű – távhő vezeték csere, az intézmények energetikai fejlesztése, dunakorzó fejlesztésének befejezése és a Castrum (római ásatások) kérdésének rendezése.

Pilisszentlászló polgármestere, Tóth Attila tájékoztatta az országgyűlési képviselőt a falu költségvetési helyzetéről. Többek között megemlítette, hogy a helyi vállalkozás fejlesztéshez elengedhetetlenül szükséges az infrastruktúra fejlesztés, a falu legégetőbb kérdése a szennyvíz kezelés kérdése.

Szigetmonostor

Molnár Zsolt polgármester irodájában fogadta Hadházy Sándor országgyűlési képviselőt. A polgármester a város költségvetésének ismertetése után kiemelte, mennyire fontos a település életében az idegenforgalom. A szállásadók és a panziók kb. 250-300 férőhellyel rendelkeznek. Hadházy Sándor tájékoztatta a polgármestert, milyen fejlesztési- és pályázati lehetőségek várhatóak a közeljövőben és felhívta a figyelmet arra, hogy mennyire fontos lesz a következő években a település pénzügyi helyzetét stabilizálni. Minden támogatásáról biztosította a polgármestert, hogy a térségen áthaladó kerékpárút hálózat a szigeten haladjon át és hogy a monostori kis híd megépítése érdekében minden segítséget megad. Kiemelten kezelték a megbeszélésen a sziget biogazdálkodásának fontosságát, mely megerősítheti a helyi mezőgazdasági kisvállalkozásokat.

Kisoroszi

Kisoroszin Nádasdy-Csontos Elek polgármester fogadta Hadházy Sándor országgyűlési képviselőt. A megbeszélés kezdetén a falu költségvetését tekintették át, a polgármester megemlítette, hogy a költségvetésben a belső utak karbantartására van keret, de az állami kezelésben lévő 1113.sz. főút nagyon elhasználódott, fontos lenne felújítani. Az óvoda, iskola és az egészségügyi intézmények felújítása sem várathat sokáig, óvodai férőhely bővítésre lenne szükség és az intézmények energetikai felújítására. A falut is érinti a térségi kerékpárút kérdése, jól jönne a településnek, ha bekapcsolódhatna a hálózatba. Hadházy Sándor támogatásáról biztosította a polgármestert, kiemelte, milyen fontos a szigeten az öko szemlélet és a vízbázis védelem. Kitért arra, hogy az ilyen kisebb települések életében milyen fontos a közösségi élet és a közösség építés. A polgármester támogatólag megemlítette, hogy sok helyi hagyományőrző rendezvényt és fesztivált terveznek az alábbi névjegyekkel: „Kisoroszi az édesvíz faluja”, „Kis kert, nagy öröm” pályázatokat írnak ki, „ Kisoroszi a gyermekek tündér kertje”.

Pilisszentkereszt

Pilisszentkereszt és Dobogókő a térség egyik legszebb tájegységi környezete és közkedvelt a turisták körében is. Peller Márton polgármester az irodájában fogadta Hadházy Sándor országgyűlési képviselőt. A megbeszélésen itt is a település költségvetésével foglalkoztak először, átbeszélték a bevételi és kiadási oldal egyensúly helyzetét. A polgármester kiemelte hogy a közel 320 mFt-os költségvetés közel 5%-a energia költség, ezért nagyon fontos lenne az intézményeknél az energetikai beruházások megvalósítása. Hadházy Sándor beszélt arról, hogy csak olyan projektek támogathatók, melyek segítik a bevételek növekedését és a kiadások csökkentését. A településnek fontos feladata Dobogókő helyzetének javítása, áttekintették az itt elvégzendő teendőket, milyen fejlesztésekre lenne szükség a turista látványosság fejlődéséhez. Hadházy Sándor támogatásáról biztosította a polgármestert és a továbbiakban is minden helyi probléma megoldásában felajánlotta segítségét. A polgármester beszámolt arról, hogy nagy szükség van a belterületi utak és járdák felújítására és hogy a település egyik legégetőbb kérdése a csapadékvíz elvezetés megnyugtató megoldása. A volt fenti laktanya hasznosítási lehetőségeiről is szó esett, hogyan lehetne akár vállalkozói területet létrehozni a helyén.